Friday, 26 April 2013

Nutrisi Semulajadi Untuk Rambut Sihat

Merawat dan menjaga rambut agar tetap cantik tidak hanya dengan rajin bersyampu dan ke salun semata-mata. Untuk mendapatkan rambut yang sihat dan indah, perlu juga dilihat pada makanan yang diambil setiap hari. Ini kerana setiap sel rambut yang tumbuh bergantung pada nutrisi yang dimakan.Sekiranya makanan yang dimakan tidak cukup nutrisi, maka sel-sel rambut juga akan turut rosak. Jadi tunggu apa lagi! Jom semak bagaimana ingin memiliki rambut sihat dan cantik dengan pemakanan.
 
Untuk memilik rambut yang cantik ianya perlu dimulakan dengan bekalan nutrisi yang sihat. Apabila rambut sihat rambut akan menjadi kuat, kurang keguguran rambut, kulit kepala yang sihat dan boleh dikatakan hampir 99% masalah rambut anda akan selesai sekiranya ia mendapat bekalan vitamin untuk rambut anda. So jom jenguk-jenguk makanan pembekal nutrisi untuk rambut yang sihat..
 
Nutrisi Untuk Rambut Sihat

  • Ikan salmon

Kandungan omega-3, vitamin B-12 dan zat besi yang terkandung dalam ikan Salmon sangat bermanfaat untuk kesihatan kulit kepala. Kekurangan zat-zat tersebut boleh membuatkan kulit kepala dan rambut menjadi kering sehingga nampak seperti botak.

Omega Guard Shaklee mengandungi kandungan omega-3 yang tinggi dan berkualiti tinggi kerana ianya disuling sehingga tiga kali untuk hasil yang terbaik.

  • Sayur-sayuran berwarna hijau tua

Bayam, brokoli dan lobak Swiss ialah sumber terbaik untuk vitamin A, C,zat besi dan kalsium. Ia diperlukan untuk menghasilkan sebum iaitu minyak yang dihasilkan oleh folikel rambut. Ia berfungsi sebagai pelembap rambut secara semula jadi.

Vitalea Shaklee merupakan sumber multivitamin yang mampu membekalkan keperluan nutrisi harian anda. Ia boleh menyihatkan dan mencantikkan dari hujung rambut hingga ke hujung kuku. Dua biji vitalea adalah bersamaan 40 hidangan lauk.

  • Buah-buahan segar

Tembikai, pisang, limau, epal dan buahbuahan yang lain dapat memberikan tubuh sejumlah nutrisi penting yang baik untuk mengurangkan keguguran rambut.

  • Kacang buncis

Ia bukan hanya mengandungi banyak protein untuk mempercepatkan pertumbuhan rambut tetapi juga mengandungi khasiat zat besi, zink dan biotin.Kekurangan biotin akan menyebabkan rambut mudah rosak.

Vitamin B kompleks Shaklee mengandungi lapan jenis kandungan vitamin B yang lengkap termasuk Biotin

  • Kekacang

Bagi mendapatkan rambut yang cantik berkilau, makanlah banyak kekacang.Badam misalnya asam lemak omega-3 yang boleh membantu melembapkan rambut. Kekacang lain seperti cashew, pecans dan badam merupakan sumber zink yang baik. Kekurangan zink boleh menyebabkan rambut mudah gugur.

  • Telur

Telur merupakan antara sumber protein yang baik untuk mendapatkan rambut yang sihat. Kekurangan atau rendahnya kualiti protein pada tubuh boleh menyebabkan rambut tidak kuat dan warna rambut menjadi pudar.

ESP merupakan serbuk soya yang boleh membekalkan sumber protein dengan segera. Ia dihasilkan dari soya yang tidak diubahsuai kandungan genetiknya dan ditanam secara organik bebas pestisid.

  • Bijirin

Roti gandum dan bijirin merupakan sarapan pagi yang sangat baik untuk mendapatkan rambut yang sihat. Biji-bijian dan gandum mengandungi zink, zat besi dan vitamin B.

  • Produk susu yang rendah lemak

Produk susu yang rendah lemak seperti yogurt merupakan sumber kalsium yang baik. Kalsium merupakan mineral yang penting untuk pertumbuhan rambut.

  • Makanan laut


Kandungan zink dalam makanan laut seperti kerang, udang dan tiram boleh membantu mencegah rambut gugur dan memperkuatkan akar rambut. Ia juga membantu membina sel-sel badan untuk menjaga hormon dalam penyerapan vitamin yang baik untuk pertumbuhan rambut.

No comments:

Post a Comment